Onze cursisten geven ons gemiddeld 9.7!

Geschreven door: Guido Dik 6 oktober 2016
Eigenaar/Master Trainer/Coach NLPpuntNL
guido@nlppunt.nl

De ultieme mentale kracht

Wanneer loop jij tegen je grenzen aan? Weet je dat? Wat kun je mentaal wel en wat niet aan? Hoe weet je dat je genoeg vertrouwen hebt om op jezelf terug te kunnen vallen, ongeacht de situatie? En hoe weet je dat je meer aankunt dan je dacht dat je aankon? 

Allemaal vragen waar we wel eens mee worstelen. Natuurlijk leren we vanuit NLP dat je meer uit jezelf kunt halen dan je voor mogelijk hield. En toch kan daar weer iets extra’s bij. 

Het is inmiddels bijna veertien jaar geleden dat ik mijn NLP trainers opleiding heb gevolgd. Dat kon toen alleen nog in de Verenigde Staten. Het was een groot avontuur waar ik inmiddels al jaren plezier van heb. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer naar de VS of Australië te reizen. Nee, tegenwoordig halen we Tad en Adriana James naar Nederland. Een stuk dichterbij, met dezelfde kwaliteit. 

Ik denk nog vaak terug aan de ervaringen van toen en hoe die mijn leven veranderd hebben. Is dat het effect van alleen die training? Ja, en nee. Tijdens de trainers training worden er zoveel dingen voor je duidelijk, leer je zoveel over jezelf en hoe je effectief kunt worden in het staan voor groepen en het overdragen van informatie dat de verandering een logisch gevolg is van deze opleiding. Tegelijkertijd stond ik er natuurlijkal veel langer voor open om nieuwe dingen te leren en te doen. 

Van scratch af aan opbouwenpresenteren

Tijdens de training word je houding van scratch af aan opgebouwd. Laagje voor laagje worden de kneepjes van het vak toegevoegd. En het werkt geweldig. 

Het begint met de non verbale eigenschappen. Hoe sta je, hoe kijk je en hoe zorg je dat je contact houdt met de hele groep tegelijkertijd. Een kunst op zich. Het begint met de perifere blik (Hakalau) die we ook in de Practitioner leren. Het is een machtige tool die ervoor zorgt dat je te allen tijde in contact met je publiek kunt zijn. 

Alles bij elkaar worden er dertig nieuwe laagjes toegevoegd aan je manier van presenteren die ervoor zorgen dat je sterk in je schoenen staat. 

Voor elk publiek een verhaal kunnen vertellen

Tijdens de opleiding word je ook voorbereid op je rol als trainer en wat er allemaal kan gebeuren wanneer je een makkelijk publiek hebt en ook hoe je je kunt opstellen en bij jezelf kunt blijven wanneer je een lastig publiek hebt. De vergelijking met topsport gaat is een juiste. Wanneer je een uitdagend publiek hebt dan word je getest. En stevig ook. Hoe blijf je dan overeind én ben je in staat om toch een goed trainingsresultaat neer te zetten? Deze vragen worden allemaal beantwoord.  

Goed voor op het werk

In eerste instantie heb ik de opleiding gedaan voor mezelf. Om er van te groeien en als mens beter te worden. 

Wie herkent het niet? Voor een groep mensen staan variërend van 5 tot 150 en soms wel meer. Hou dan maar eens je zenuwen bij elkaar! Hoe doe je dat?
Het begint met ervoor te zorgen dat je stevig in je schoenen staat, je staat kunt beheersen en vooral ook ijzersterk bent in het overdragen van je verhaal. Natuurlijk vergt dat techniek, alleen met techniek kom je er niet. Nee, dan is het vooral ook belangrijk dat je mentaal sterk bent en vertrouwen in jezelf hebt. En dat is een aspect waar ook rekening mee gehouden wordt. In een veilige omgeving word je grootste angst voor spreken voor een publiek blootgelegd. Wanneer je hem gevonden hebt word je voorbereid op een publiek wat jouw grootste angst gaat spelen. En dan doorleef je het, met hulp van diverse technieken. 

In eerste instantie vond ik dat heel erg dat ze dat deden. Totdat ik in de praktijk merkte dat die angst daarmee gewoon verdwenen is, hij is weg, alsof het nooit heeft bestaan. 

Met die kennis ben ik op mijn werk aan de slag gegaan om alles toe te passen. Ik was in de gelukkige omstandigheid dat ik in die periode de wereld over reisde voor Baan en zeer regelmatig presentaties mocht geven. Die presentaties gingen bovendien over een oersaai onderwerp en ik mocht ervoor zorgen dat het interessant bleef. Ga daar maar eens aanstaan. Een super technisch onderwerp wat de neiging tot gedetailleerd worden alleen maar aanwakkerde. 

Door het vertellen en gebruiken van metaforen heb ik de bestaande presentaties toen helemaal omgegooid. En dat werkte. Mensen hingen aan mijn lippen, zeker in combinatie met de demonstraties die de collega’s erbij gaven. Het werd super. 

Een constant resultaat

Wij werden in die tijd altijd beoordeelt via evaluatieformulieren. En sinds die tijd was ik steevast nummer 1 in de lijsten. Dat vond ik zelf ook te mooi om te geloven! Zelfs de mensen die ik bewonderde om hun presentaties bleven achter. Natuurlijk was ik er heel blij mee, ik kon alleen nog niet duiden waar dat nou precies aan lag.

Variatie

leerprocesInmiddels weet ik wat er gebeurd is. In de trainersopleiding had ik drie dingen geleerd: 

1. Tot in de diepte het zelfvertrouwen hebben dat je in staat bent om elk onderwerp waar je je lekker bij voelt, goed over te kunnen brengen bij welk publiek dan ook. Dit resulteert in een enorme kennis over je eigen sterktes en zwaktes én hoe je daarmee om kunt gaan. 

2. Een zeer uitgebreide set aan technieken die je de bagage meegeven om echt een Master Presenter te worden. Deze technieken zijn non verbaal en ook verbaal. In het verbale stuk gaat het niet alleen over wat je vertelt, het gaat er ook om hoe je vragen beantwoordt en hoe je ervoor kunt zorgen dat iedereen een optimale leerervaring heeft. 

3. De wetenschap dat iedereen in je publiek erop uit is om iets te leren! En dat laatste geldt werkelijk voor iedereen. Ook voor degenen die je ogenschijnlijk tegenwerken bij de presentatie. Wanneer je leert om de werkelijke vraag die die mensen hebben te leren kennen, geeft je zoveel ruimte om met alle soorten van kritiek om te gaan, dat is ongekend. 

Waar het in feite op neer komt is dat je zoveel variatie kunt toepassen in je presentaties dat je iedereen kunt bedienen. Jong, oud, meegaand, kritisch of al het andere wat je kunt bedenken, het maakt niet uit. Je krijgt een sleutel om voor iedereen een goede leerervaring neer te zetten. 

Wat doe je na de trainers training?
En, na de opleiding ga je je eigen stijl verfijnen. Je gaat merken waar je goed in bent en welke aspecten je op een andere manier wilt inzetten. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat je een volledig eigen stijl ontwikkelt waarbij je de technieken nog steeds kunt gebruiken. 

Dankbaarheid

Ik ben tot en met de dag van vandaag zeer dankbaar dat ik de opleiding heb mogen doen. Zonder deze opleiding was ik nog steeds diegene geweest die zenuwachtig is voor zijn publiek en daardoor zichzelf en andere mensen een goede ervaring ontneemt. Tegelijkertijd heb ik zelden zo hard gewerkt aan mijn persoonlijke ontwikkeling als toen. Het waren drie hele belangrijke weken in mijn leven. Ik ben heel blij dat ik het heb gedaan. En dat is de reden waarom ik het belangrijk vind dat nog veel meer mensen de mogelijkheid krijgen om hiervan te kunnen genieten.

Wat is me het meest bijgebleven

hard lopenWat me het meest bij is gebleven is de zin die Tad James vrijwel elke dag wel een paar keer uitsprak tijdens de opleiding: “That is what it takes to be a trainer.” Deze zin sprak hij steeds uit wanneer hij iets uitlegde wat ging over de moeilijke situaties en omstandigheden die je als trainer tegen kunt komen. Deze zin zorgde ervoor dat je zowel je flexibiliteit als je veerkracht maximaal benut. Flexibel omdat je in alle situaties opnieuw open minded bedenkt hoe je ermee om kunt gaan. Veerkracht omdat je in elke situatie gewoon doorgaat. Je blijft jezelf maximaal inzetten. 

Training geven is topsport en net als sport smaakt het altijd weer naar meer. Ben je nieuwsgierig? Klik op deze link en schrijf je in voor de nieuwsflits om op de hoogte te blijven wanneer we starten met onze eigen Trainers Training. Je ontvangt ook nog eens het e-book "De vier Pijlers van NLP".

 

Wat anderen zeggen...

Al meer dan 1276 tevreden cursisten gingen je voor

"NLP heeft me meer keuzemogelijkheden gebracht in mijn dagelijkse communicatie; dat geeft me rust en vertrouwen."

Drs. Herma van Lith-Slof RA
Accountant

"Een interessante dag, waarbij je veel leert over jezelf en direct actie kunt ondernemen om jezelf te verbeteren."

Sander v.d. Klugt
Arbeidsdeskundige