Omdenken, de kracht van positief denken en NLP
Ken je mensen die altijd positief zijn? En wil je dan weten, wat het geheim is hierachter? Hoe kan ik dat ook doen? En heb je bij andere mensen wel eens het idee dat ze te negatief zijn? Kost het dan energie om ze daar wat aan te laten doen? Of vind je dat positieve gedoe allemaal maar niets, dat kan ook.
In NLP besteden we hier veel aandacht aan en er zijn gelukkig meer initiatieven die hier ook naar kijken. “Omdenken” is zo’n verschijnsel. Wanneer ik het tegenkom gebeurt het me steeds dat ik een enorme glimlach op mijn gezicht krijg. Ik vind het een hele leuke en nuttige manier van denken. Binnen NLP noemen we dit herkaderen en dan in een mooi systeem gegoten. In deze blog ga ik wat dieper in op Omdenken, herkaderen en de link met NLP. Wat is de zin en de onzin hiervan? En heeft dat positieve denken wel zin?
Het draait allemaal om de houding.
Positief denken of negatief denken, heeft allemaal te maken met een houding. Wanneer je van jezelf negatief denkt heb je de neiging de positieve denkers niet realistisch te vinden en kun je je zelfs ergeren aan die manier van denken. Realiteitszin lijkt dan voor jou te ontbreken. Wanneer je van nature positief denkt sta je daar heel anders tegenover. De positieve denker heeft meestal veel minder last van de negatieve denker dan andersom. Dat komt omdat de positieve denker meestal meer met zichzelf bezig is en de focus op andere dingen legt. En dat is nou juist waar het om draait. Je houding.
Want dat is het kenmerkende verschil tussen deze twee manieren van denken. Hoe wil je de dingen benaderen. Natuurlijk heeft een positief denker ruimte voor realiteitszin of het inzien van de risico’s. En ook positieve denkers hebben hun momenten. Waar het om gaat is of je de draai wilt maken naar het positieve denken.
Het lijkt zo makkelijk, en….
Het is echt moeilijk om je houding op die manier te veranderen. Wanneer er dingen zijn die je bezig houden die niet zo positief zijn dan is het lastig. Wanneer je te maken hebt met sores op je werk, geldzorgen, relatieproblemen, ziekte of dood dan zijn dat allemaal dingen die het positieve denken in de weg kunnen staan. En laten we eerlijk zijn: wie heeft af en toe niet van die sores? Precies, niemand. Dan lijkt het soms makkelijker om te denken dat het leven niet zo rooskleurig is als we denken.
En toch is het mogelijk. Het is mogelijk om te gaan zoeken naar de sprankjes hoop en verlichting die er altijd zijn. Wij zoeken het vaak te groot en willen dan graag dat het negatieve aspect in één keer weggepoetst wordt en dat het positieve regeert. En zo werkt het niet. Maar hoe dan wel?
Kleine stapjes, dan kom je het verst
Wanneer je kleine stapjes zet in het zoeken naar een andere houding dan zal het zeker lukken. Ik sprak laatst iemand waar in de familie drie mensen tegelijkertijd met serieuze ziektes kampen. En deze dame wist toch een sprankje hoop te vinden: “gelukkig zijn ze er nog en kunnen we met de gevolgen hiervan wel leren leven”. En zo is het. Ze had ook kunnen denken, ons leven stort in en dat deed ze niet. Het gaat er ook om dat je steeds kleine sprankjes hoop put uit de dingen die er gebeuren. Een simpele manier kan zijn wanneer je een slechte dag gehad hebt, te zoeken: “Goed, vandaag was een slechte dag, wat is er eigenlijk wel goed gegaan vandaag?” En wanneer je dan begint te zoeken vanuit uit het kleine, bijvoorbeeld dat de koffie die je vandaag gehad hebt helemaal top is, of dat je toch even lekker hebt kunnen sporten, of dat je toch een goed gesprek gehad hebt met die of die persoon. Dan kun je de houding langzaam maar zeker omkrijgen. En dat helpt!
Waarom zou je überhaupt een positieve houding willen hebben?
Dat is wel een terechte vraag. Waarom inderdaad? Een positieve houding wat brengt je dat? Er zijn wel een aantal reden op te noemen :
1. Een positieve houding leidt sneller tot actie
Mensen met een positieve houding komen sneller in beweging dan mensen met een negatieve (of realistische zo u wilt) houding. Doordat je de zaken van een positieve kant benadert wordt het makkelijker om energie te vinden dan wanneer je vanuit het negatieve kijkt.
2. Een positieve houding is goed voor je gemoedstoestand.
En gemoedstoestand is waar alles om draait. Wanneer je humeur zo goed mogelijk kan blijven, dan werkt dat altijd in ons voordeel. Een goede gemoedstoestand betekent dat je je acties in een zo positief mogelijk daglicht kunt gaan zetten en dat leidt weer tot meer positiviteit. Bij gemoedstoestanden werkt het ook nog eens een keer zo: waar je mee omgaat wordt je mee besmet. En dan kun je beter een positieve invloed op mensen hebben dan een negatieve invloed.
3. Positiviteit draagt bij aan je gezondheid
. Positiviteit betekent ook dat je alle chemische processen in je lichaam anders stuurt. Door positief te zijn kun je een hoop ziektes buiten de deur houden en voel je je goed. En wie wil dat nou niet?
Genoeg reden om die positieve houding te willen hebben.
En hoe doe je dat dan?
Je doet het door een positieve gedachte te zoeken bij alles wat er gebeurt. Omdenken geeft je een benadering in vier eenvoudige stappen. NLP geeft je een benadering in twee stappen (herkaderen) en in 12 waar het gaat om de Sleight of Mouth. En tegelijkertijd is alles in NLP gericht om onze houding aan te pakken.
Is er dan geen enkel moment wanneer je negatief zou mogen zijn?
Jawel, dat is er wel. Wanneer jij iets meemaakt wat echt vervelend en erg is dan is het belangrijk dat je daar wel degelijk aandacht aan schenkt. Het verlies van een dierbare, echte problemen op het werk, issues in relaties, geldzorgen etc. etc. Je moet er wel aandacht aan besteden. En gedoseerd, in al deze dingen zitten ook goede kanten. En elke keer wanneer je weer iets hebt kunnen leren uit dat wat lastig is groei je weer!
Of is dat te positief…….. ?