De waarheid over complimenten geven
Als coach, als manager, als collega, als ouder, als partner het lijkt wel alsof complimenten geven altijd moet. Wat is er nou waar en niet waar hierover? Een NLP blik
Dat is de vraag die ik voor je zal beantwoorden in deze blog.
Ik weet niet hoe het voor jou werkt, maar persoonlijk kan ik nog wel eens jeuk krijgen wanneer ik iemand tegen een ander hoor zeggen: “oooohhhhh, wat waaaaaanzinniiiiiiiig” en dan komt er iets achteraan wat ze dan wel of niet leuk vinden. Het probleem voor mij is dat de toon vaak zo overdreven is. Ik geloof helemaal niets van dat compliment. Ik merk dat er hele clubjes mensen zijn die elkaar zo benaderen. En toch zeggen heel veel mensen en theorieën dat complimenten geven werkt. Ook NLP heeft het hierover. Hoe zit het nou?
Basisregel bij complimenten geven: geef alleen een gemeend compliment
Want daar zit de issue voor mij, en voor vele anderen.
Een nep compliment is het ergste wat er is. Als je een compliment geeft aan iemand dan werkt het alleen als je het echt meent. Meen je het niet, geef het dan ook niet. Dit lijkt simpel en is voor veel mensen toch nog lastig. Wanneer je een compliment geeft wat je niet meent dan merkt de ander dat en dan werkt het compliment zelfs averechts. En dat is waar niet alleen ik, maar vrijwel iedereen heel slecht op reageert. In onze NLP lessen benadrukken we dit ook. Geef het alleen terug als je het echt meent!
Tip bij complimenten geven: Hou het klein
Hoe kleiner het compliment is, des te beter het werkt. Zowel voor jezelf als voor degene die het compliment ontvangt.
Hier zit misschien wel het grootste probleem bij het geven van complimenten. We maken ze veel te groot en we zoeken ze ook veel te groot. En dit kan op twee manieren.
1 De formulering van het compliment
2 De aard van het compliment, hoe kleiner des te beter
De eerste manier is de formulering van het compliment. Wanneer je tegen iemand zegt: “Super!” dan maak je het compliment veel te groot. Vaak ook in verhouding tot wat de ander gedaan heeft. Wanneer iemand een kop koffie voor je haalt dan is het genoeg om te zeggen (als je het meent!): “Daar was ik net aan toe! Dank je wel”. Super is misplaatst op deze manier. Bovendien: als het nu al super is, hoe ga je dan op iemand reageren wanneer het echt geweldig is wat ze doen? Ga je dan “super super”, of “hemels” zeggen? Persoonlijk krijg ik dat niet over mijn lippen. Dat komt ook omdat er eigenlijk niets boven “Super” gaat, of wel? Dus hou het klein. “Fijn dat je dat doet” of “ik ben blij met dit of dat” kan een prima compliment zijn. Stem het af op de situatie en de aard waarover je het compliment wil geven.
De tweede manier is dat we het compliment zelf vaak veel te groot maken. We vinden dan dat we alleen een compliment kunnen maken over een topprestatie. Dus dat iemand kampioen geworden is, of zo. Dit is eigenlijk altijd het geval wanneer je de overtreffende trap gebruikt bij het maken van het compliment. jij bent de beste, mooiste, grootste etc. Dat soort complimenten gaan over uitzonderlijke prestaties. En het probleem bij een uitzonderlijke prestatie is dat degene die dat gedaan heeft zelf ook wel weet dat het iets bijzonders was.
Met deze kennis kun je dus heel makkelijk een goed compliment geven. Laatst heb ik iemand nog het volgende compliment gegeven: “Wat moedig dat je deze stap hebt durven zetten.” Dit compliment gaf ik een coachingssetting waarbij iemand voor zichzelf is opgekomen tegen iets wat niet door de beugel kon op zijn werk. Mijn compliment ging over iets wat hij deed in een situatie die heel ongemakkelijk was.
De reactie van de ander was dat hij ging uitleggen hoe hij ertoe gekomen was en hoe hij het de volgende keer weer zou doen. Daar ben ik dan heel blij mee want zo laat de ander zien dat hij de boodschap binnen heeft gekregen! En het kleine compliment bevestigt dan voor de ander dat hij het goed gedaan heeft.
Een kopje koffie halen en erbij zeggen: "die heb je verdient" is een mooi klein complimentje!
Soms kan het zelfs zonder woorden erbij. Een veelbetekendende knipoog kan soms genoeg zijn.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de beste complimentjes de kleinste complimentjes zijn en dat is om twee redenen:
1 Een klein compliment komt veel sneller over als een gemeend en werkelijk compliment.
2 Om een klein compliment te geven heb je echt opgelet op iemand. En dat laatste is nog wel het grootste compliment voor de ander. Het feit dat je werkelijk aandacht aan iemand besteed. Want een compliment over iets kleins betekent dat je met meer dan normale aandacht op die persoon gelet hebt. En die aandacht is het grootste compliment dat je iemand kunt geven.
Complimenten geven gaat om een houding
Wanneer je meer complimenten gaat geven ga je vanzelf meer naar het positieve in de ander kijken.
Het makkelijkst is het dan ook om complimenten te geven als je er niet zo enorm naar hoeft te zoeken, omdat je hier van nature al op let. Je zult merken dat wanneer je meer complimenten gaat geven dat het een natuurlijke houding wordt. Het wordt dan zoals we dat in NLP noemen een nieuwe strategie. En omdat je het dan goed afgepast en zonder te overdrijven kunt doen merk je dat mensen jou positiever gaan vinden. En dat lijkt me voor iedereen heel fijn! Mensen kunnen dan makkelijk energie bij je “tanken” zonder dat het jou moeite kost.
En ja, het is niet heel erg Nederlands. In onze calvinistische cultuur is het bijna een gegeven dat we eerst naar het negatieve kijken. En het wordt tijd dat we die houding omdraaien. Er zijn genoeg dingen waar we positiever naar kunnen kijken. Complimenten geven vanuit NLP kun je dan ook zien als herkaderen.
Hoe ontwikkel je deze houding?
1 Let op alles wat goed gaat en pas daarna wat er beter kan
2 Geef in elk gesprek iets terug wat er goed gegaan is
In het begin door voor jezelf een aantal dingen te doen.Het eerste wat je kunt doen is je bewust zijn dat je in alle situaties eerst kijkt naar wat er goed gaat. Want op die manier help je jezelf om op te letten wat de positieve kant van dingen is.
Het tweede wat je kunt doen is dat je oplet bij jezelf dat je in ieder gesprek iemand iets teruggeeft wat je fijn, goed, handig, mooi, behulpzaam etc. vindt. Door in elk gesprek dat te doen weet je ook zeker dat je al je gesprekspartners met iets positiefs achterlaat. Wanneer dat lukt dan kun je het uitbreiden met andere manieren om complimenten te geven.
De taal van de keizer, normale mensen: wie gebruikt het meest de zintuigen versus de ratio. Ook als het gaat om het geven van complimenten is het handig om bij jezelf te beginnen. Wanneer je in staat bent om van jezelf ook te zien welke dingen je goed doet ven je al een heel eind op weg om het ook bij anderen te zien.
Complimenten geven heeft een grote waarde!
Complimenten geven werkt voor iedereen, wanneer je let op wat ik hiervoor gezegd heb.
Een gemeend compliment wil iedereen krijgen. Gemeende, kleine complimenten worden werkelijk door iedereen op prijs gesteld. Een mens kan er geen genoeg van krijgen. Dus voor managers, coaches, moeders, vaders, partners, collega’s, vrienden en vriendinnen. Het werkt echt. wanneer je in een omgeving verkeert waar complimenten geven een tweede natuur is, is ook meer ruimte voor opbouwende kritiek. Ga maar bij jezelf na hoe dat werkt. Wanneer je in een omgeving bent waar veel gemeende complimenten gegeven worden voel je je veiliger en durf je meer. Je durft dan ook sneller om hulp te vragen en je kwetsbaarder op te stellen. Dan ontstaat er ook ruimte om advies te krijgen en elkaar te helpen ontwikkelen.
En waar kun je het beste starten? Juist met een compliment geven aan jezelf: Bedenk eens vlak voordat je gaat slapen, of bespreek eens tijdens het eten: wat heb je vandaag goed gedaan. En let op dat je zoekt in de kleine dingen. De grote dingen die volgen dan vanzelf! En zoals we in NLP ook zeggen het zou het mooiste zijn wanneer je drie kleine dingen kunt benoemen die er goed gegaan zijn. Dan is je onbewuste ook weer helemaal tevreden.
Een schouderklopje per dag begint bij jezelf! En geef je veel complimenten dan zul je merken dat dat heel positief op jezelf afstraalt!
Ik wil je het compliment geven dat je deze blog gelezen hebt.
Kijk hier of een kennismaking met NLP voor jou interessant is en jij ook meer uit je communicatie wil halen.
Klik hier om contact met ons op te nemen.